Cosmetică

Ce este SPF-ul, cum îl alegem și cum îl introducem în rutina zilnică

Salutare dragelor, azi vreau să vorbim pe scurt despre un produs pe care multă lume îl evită sau nu îi înțelege importanța.

SPF-ul este un produs must have în rutina noastră zilnică indiferent de sezon dar mai ales în sezonul cald când soarele este și mai puternic. SPF înseamnă factor de protecție împotriva soarelui.

Sunt produse de îngrijire și de machiaj care au incluse deja acest SPF dar sunt și produse speciale cu un grad mai ridicat de protecție.

SPF-ul este de 2 feluri cu filtre chimice sau filtre minerale.

  1. Filtre chimice – ele absorb radiațiile nocive și le convertesc în căldură, astfel razele solare nu mai pot afecta piele și nu pot cauza arsuri. În general, aceste creme sau loțiuni se pot aplica mai ușor, deoarece au o textură mai subțire. Atenție la acest tip de produs deoarece ingrediente din compoziția lor pot cauza alergii.
  2. Filtre minerale – acționează similar cu o barieră aplicată pe piele. Ele nu absorb razele ultraviolete, ci le reflectă și le dispersează. Ingredientele din acest tip de SPF sunt mai sigure pentru piele și pot fi folosite de majoritatea dintre noi fără probleme. Produsele cu filtre minerale acționează mai rapid și oferă o protecție mai bună.

Razele ultraviolete se împart în 2 categorii: UVA și UVB. Razele UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii pe când cele UVB pentru arsurile solare. A vine de la anti-aging iar B de la burning. Razele UVA sunt cel mai puternice ele pătrund chiar și prin sticlă de acea este important să folosiți SPF și în zilele când stați în casă dacă lucrați aproape de geam sau aveți geamuri mari în casă.

Sunt mai multe categorii de produse cu SPF, unele incolore altele oferă și o mică acoperire deoarece au puțină culoare, unele lasă un filtru alb pe ten pe când altele nu.

Este foarte important să vă documentați puțin înainte de a vă achiziționa un produs și să vedeți care este mai bun pentru tipul vostru de ten.

Există produse cu valori diferite între 5 și 50%. Cele mai bune sunt cele cu valori între 30 și 50%. SPF-ul cu o valoare de 30% oferă o protecție de până la 97% pe când un SPF cu 50% oferă o protecție de până la 99%.

Vă recomand ca în sezonul cald să aveți mereu un produs cu SPF diferit și să îl aplicați zilnic ca ultim pas în rutina voastră de îngrijire înainte de a aplica machiajul. Sunt și creme de față care conțin SPF și pe acelea le recomand mai degrabă în sezonul rece când razele UV nu sunt atât de nocive.

Produsele cu SPF se găsesc sub formă de cremă sau spray, cele cremă se aplică ca ultim pas înainte de machiaj iar cele spray se pot aplica și peste machiaj. Eu am în geantă un produs de tip spray și îl aplic pe parcursul zilei dacă am nevoie deoarece nu afectează deloc calitatea machiajului. Există produse cu SPF și pentru corp și vă recomand să apelați la ele de fiecare dată când stați la soare, vă oferă protecție bună, este adevărat că bronzul vine mai greu dar cred că sănătatea pielii voastre este mai importantă.

Din fericire pe piață găsim produse pentru orice buget, acum că vine sezonul cald găsim produsele cu SPF în orice magazin sau farmacie, mai complicat este iarna când se găsesc greu.

Pentru cele care folosiți acizi sau produse pentru exfoliere SPF-ul este un produs obligatoriu în rutina voastră dacă vă doriți un ten frumos și fără pete. De multe ori am întâlnit persoane care îmi spuneau că nu înțeleg de ce tenul lor este pătat deși ele folosesc acizi și produse care le ajută în lupta cu petele, motivul este că aceste produse sensibilizează pielea astfel că tenul fiind expus la soare se pătează ușor dacă nu îi oferim protecție.

Dacă ziua folosiți SPF seara este obligatoriu să aveți o demachiere în 2 pași pentru a îndepărta chiar și ultimele urme de machiaj și de produs. Am cliente care îmi spun că ele nu pot folosi SPF deoarece le irită tenul, este posibil ca una dintre cauze să fie unul dintre ingrediente și atunci se poate schimba produsul dar de foarte multe ori cauza este ne-demachierea corectă seara.

Acesta a fost articol de azi pe scurt, aș vrea foarte mult să îmi spuneți dacă voi folosiți SPF și care este produsul vostru preferat, iar dacă nu folosiți vă îndemn să o faceți dacă vă doriți o piele mai frumoasă, mai tânără și mai sănătoasă.

Dacă mai aveșț întrebări sunt aici și vă răspund cu drag.

Pe data viitoare XO XO

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *