Sfaturi

Despre frumusețe și nu numai alături de renumitul psiholog GÁSPÁR GYÖRGY

Interviu cu – este o nouă serie de articole aici pe blog alături de persoane din domenii diferite.

Primul intervievat este cel mai bun frate din univers aka Gáspár György

  • Psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România
  • Președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, coordonator al programului de formare în psihoterapia familiei. Co-fondator paginadepsihologie.ro
  • Autor al cărților Copilul invizibil – prima carte de parenting altfel publicată în România, și  Revoluția iubirii o altfel de poveste despre atașament și relații, Mindfulness Urban – Exerciții de curaj, compasiune și conectare și al cărții #LoveIsFun – iubirea și sexul în același pat.

1.  Povestește-ne puțin despre tine. De ce ai ales meseria de psiholog?

Sincer… sunt un bărbat destul de discret și de modest (sau așa ar spune prietenii). Îmi place să cred că psihologia m-a ales pe mine. Mi se pare că meseria asta se suprapune perfect peste natura mea umană. Recunosc că și dificultățile din familia de origine și, mai apoi, din viața de cuplu m-au determinat să devin un mare devorator de psihologie științifică și un pasionat cititor al cercetărilor din acest domeniu. În primul rând, am vrut să mă cunosc mai bine pe mine însumi, să înțeleg ceva mai mult din misterele sufletului și ale relațiilor interpersonale. Dar am vrut, în același timp, și să las ceva în urma mea. Vreau ca, prin această minunată călătorie numită viață, să aduc o contribuție pozitivă în inimile și mințile oamenilor pe care-i întâlnesc. Să fac lumea mai bună, atât cât îmi stă în puteri. 

2.  Tu ce cauți la o femeie? Ce trăsături te atrag la sexul opus?

În mod conștient, caut să mă iubească și să fie mândră de bărbatul care sunt eu în adâncul sufletului. Dar inconștientul meu a învățat că, în această viață, lucrurile bune și frumoase le obțin greu. De aceea m-a îmboldit adesea către femei cărora nu le venea ușor să-mi ofere ceea ce aveam eu nevoie. 

Dar, ca trăsături, admir la o femeie: charisma (adică farmecul personal și grația delicată); inteligența care nu e ostentativă (și mintea cultivată, subtilă, elevată); plus respectul de sine (care nu emană doar din înfățișarea exterioară, ci și din atitudine, din comportamente). Adică îmi plac femeile cu personalitate. 

Văd că zâmbești – tu n-ai zice că sunt chiar modest… Dar mă număr printre bărbații care au fost binecuvântați cu partenere pline de calități și puncte forte… plus câteva defecte, după cum am zis. 😀

3. De ce simțim nevoia de schimbare? Noi, femeile, ne dorim mereu să schimbăm câte ceva la propria persoană – coafura, stilul vestimentar, produsele de makeup… Care să fie motivul?

Eu consider că există mai multe posibile explicații și cred că răspunsurile pot varia de la o persoană la alta. În linii mari, este, o dată, vorba despre faptul că trăim în secolul vitezei și suntem destul de preocupați să ținem pasul cu tot ceea ce vedem în mass-media (iar aici ne motivează nevoia de apartenență și de conectare cu ceilalți); apoi, pentru că este mai ușor să faci astfel de schimbări, în locul unora mai de profunzime sau care ți-ar perturba o vreme viața (aici este vorba despre teama de-a face schimbări semnificative, spre exemplu, să ne schimbăm jobul sau relația, de aceea recurgem la schimbări mai ușoare, având speranța că astfel lucrurile se vor îmbunătăți); dar și pentru că trăim într-o cultură a perfecționismului și a consumului, iar la fiecare pas ni se induce ideea că nu suntem sau nu avem „suficient“ (aici cădem în capcana neîndestulării și ajungem să devenim sclavii publicității); dar, desigur, și datorită faptului că, uneori, aceste schimbări ne aduc starea de fericire și mulțumire față de noi înșine. 

4.  Femeile adesea tind să se compare cu alte femei. Este acesta un lucru sănătos?

Mă bucur nespus de mult că mi-ai pus această întrebare – și asta, deoarece exagerăm la capitolul comparații, iar asta ne costă foarte scump atunci când vorbim despre sănătate emoțională și nivelul de satisfacție a vieții. Comparațiile reprezintă un obicei păcătos și destul de greu de eliminat, din cauza faptului că de mici suntem comparați și educați să ne uităm mereu la ce fac, ce au ori ce au obținut ceilalți. Când o femeie se compară cu o alta, iese de cele mai multe ori în dezavantaj, pentru că în general nu alege pentru comparație o femeie mai puțin atrăgătoare sau mai puțin sofisticată, ci una care-i atrage atenția, exact fiindcă ilustrează idealul spre care tinde ea. Și apoi, acest gând – cum că „cealaltă este mai bună decât mine“ – devine hitul zilei… vârstei… sau chiar… vieții ei (depinde dacă cealaltă doar i-a ieșit în cale pe stradă, dacă face parte din grupul de prieteni sau dacă i-a luat bărbatul). Mereu le spun clientelor care vin la mine în terapie să se compare exclusiv cu versiuni mai tinere ale sinelui lor. Da, poți și chiar este indicat să te compari cu o versiunea anterioară a ta, de la o altă vârstă, ca să vezi cum ai evoluat; dar este inutil și toxic să faci astfel de comparații cu cei din jur, al căror sine autentic nu-l poți vedea. Mai degrabă, caută să vezi frumosul din tine. Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai. Mereu va apărea o altă femeie mai tânără, mai interesantă sau mai înaltă – și care nu are ce ai tu! Ca să rezum, comparațiile sfâșie sufletul unei femei și îi zguduie din temelii stima de sine. Comparația este ucigătoare și este important să reținem acest fapt. 

5.  Culorile vii ne fac să fim mai fericiți și mai inspirați. De ce au acest efect asupra noastră?

Nu sunt cu adevărat specializat în această arie a psihologiei, eu studiind cu atenție mai ales relațiile intra- și interpersonale, dar cred că este vorba despre un efect pe care culorile îl pot avea asupra creierului uman. Sunt studii care ne arată că, atunci când vedem un chip frumos, creierul ne recompensează cu o serie de hormoni ce ne induc starea de bine; mai mult decât atât, alte cercetări ne arată că acei pacienți care în saloanele de spital au ferestre mari, ce dau spre un colț frumos de natură, ajung să se recupereze mai repede și să aibă nevoie de mai puține medicamente. Așadar, se pare că mediul ne influențează mai mult decât am crede. Și, de aceea, este important să avem la fel de multă grijă de mediu ca de corpul nostru. Corpul este casa sufletului. Mediul este casa noastră, a tuturor. 

6.  De ce, atunci când avem o zi proastă, ne ajută să facem un duș ori să ne îmbrăcăm într-o ținută atrăgătoare și să ne aplicăm puțin machiaj?

Când viața ne scoate provocări în cale, ajungem să obosim, să ne epuizăm resursele și să ne simțim copleșiți de responsabilități. Iar instinctul de supraviețuire ne îndeamnă să avem grijă de suflet și de corp. În mod cert, o baie caldă sau o ținută frumoasă ne oferă acea siguranță fizică și psihologică de care avem nevoie în astfel de momente. Este ca atunci când, copii fiind, ne cuibăream în brațele unui adult de încredere și ne încărcam bateriile pentru a ne simți din nou curajoși și gata noi provocări. De asemenea, cred că astfel de obiceiuri sănătoase – așa cum arată și filosofia Hygge– țin departe depresia, epuizarea emoțională și anxietatea. Un pic de machiaj cred că se folosește pentru a da impresia că fața este mai veselă sau mai colorată. Adesea, atunci când un client e prost dispus și vrea să schimbe asta, eu îl încurajez să râdă – într-o primă fază ușor forțat, apoi până ce simte că ajunge la un râs natural. Cred că același fenomen se petrece și atunci când femeile își aplică puțin machiaj, cu scopul de a se simți mai frumoase. 

7.  Rujul roșu, o pată de culoare care ne face să ne simțim puternice. De ce are acest efect asupra noastră?

Buzele reprezintă una dintre cele mai erogene zone ale corpului uman – intuitiv bărbații știu asta, iar femeile au descoperit de multă vreme că a pune în evidență această parte a corpului înseamnă forță, încredere și curaj. Multe filme și reclame ne induc ideea că o seară romantică începe cu o scenă în care femeia atent îmbrăcată devine o atracție irezistibilă datorită unui joc al buzelor, desigur al unor buze bine evidențiate. Astfel, tind a crede că biologia, psihologia și industria fardurilor au cultivat bine această idee, la nivelul inconștientului colectiv. Nu pot să nu mă gândesc și la faptul că roșul este culoarea pasiunii și a atracției. Și ce altceva le dă femeilor un asemenea sentiment de putere, dacă nu privirile admirative și pline de dorință ale bărbaților care par să le cadă la picioare?

8.  Ce înseamnă frumusețea?

Frumusețea este peste tot în jurul nostru. Singurul loc din care pare să lipsească este oglinda în care se privesc femeile. La nivel de gânduri, femeile consideră frumusețea drept un bilet în trenul către fericire, succes și o viață trăită din plin. Și aș îndrăzni a spune că frumusețea fizică le oferă mai ușor accesul în acest tren, dar nu le și garantează drumul până la destinație. Oamenii au fost mereu atrași de frumos (vedem asta în filme, artă, literatură etc.) și mult mai puțin toleranți cu urâtul. Prin urmare, frumusețea este, până la un punct, ceva ce cu toții ne dorim; dar, din păcate, pentru unele femei devine o obsesie care, în timp, le face să se transforme din „frumoase“ în „mai puțin frumoase“. Spre exemplu, despre o apariție atrăgătoare din punct de vedere fizic, avem tendința de a face diverse generalizări. Credem că, dacă o femeie este frumoasă la exterior, tot așa trebuie să fie și în interior. Experiența de psiholog clinician îmi arată că, adesea, aceste femei frumoase se percep ca fiind urâte, prin urmare se implică adesea într-o suită de comportamente mai puțin pozitive la adresa celorlalți – asta, din cauză că suferința lor (care vine din vechi experiențe de viață) este extrem de greu de purtat numai pe umerii proprii, așa că o aruncă pe-ai altora. Totuși, sufletul uman are o infinitate de nuanțe. Eu aș zice că lumina care vine din ochi e mai importantă ca trăsăturile feței, sânii mari sau fundul mic.

9.  Frumusețea vine din interior?

Frumusețea poate veni din variate locuri, iar unul dintre acestea este interiorul nostru – fie că-l numim „suflet“, „spirit“ sau „minte“. Dar, pentru a accede la această frumusețe lăuntrică a femeii, bărbatul are nevoie de răbdare și de timp. Tocmai de aceea, este greu pentru omul modern să vadă frumusețea din interior, motiv pentru care se lasă atât de ușor sedus de frumusețea din exterior. Mai cred și că frumusețea stă în ochi privitorului, care ajunge să proiecteze asupra celuilalt fel și fel de calități sau fantezii; iar persoana privită se poate identifica (sau nu) cu aceste proiecții. Astfel, o femeie care nu se simte frumoasă își poate schimba percepția de sine, dacă are alături de ea pe cineva care o face să se simtă specială și, încetul cu încetul, ajunge să creadă că e frumoasă. Deci, uneori, frumusețea este reflectată din interiorul nostru, iar alteori din interiorul celor care ne privesc. Și aș mai sublinia un aspect: există multe situații în care faptele și comportamentele noastre dau măsura frumuseții umane.  

10.   Atunci când ne achiziționăm un produs mai scump, în general, suntem mai satisfăcuți decât atunci când ne cumpărăm unul ieftin. Contează atât de mult brandul și prețul?

De regulă, oamenii apreciază mai mult ceea ce este dobândit cu greu, fiindcă asta îi face să se simtă speciali. Dacă obținem ceva cu ușurință, avem mai puțină grijă de acel produs. Îi acordăm mai puțină prețuire, în comparație cu un obiect mult visat, dorit din greu și obținut prin efort. Produsele scumpe pot să fie uneori de o calitate superioară și asta ne poate oferi un confort din multe puncte de vedere, alături de senzația că ne numărăm printre acele persoane, relativ puține la număr, care se află în posesia unor astfel de bunuri. Important este să nu exagerăm cu această raportare la preț și să nu cădem în plasa lucrurilor scumpe. Unii oameni se împrumută ori suportă privațiuni în alte aspecte mai importante ale vieții, doar de dragul de-a părea speciali – iar după o vreme acest obicei poate ajunge să preia controlul asupra întregii vieți. 

11.  Care sunt cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă femeile care vin în cabinetul tău (dacă poți da din casă)?

Cele mai multe povești de viață pe care le-am auzit sunt despre o relație nesănătoasă cu propria persoană. Multe dintre femei ajung să nu se mai vadă așa cum sunt cu adevărat, din cauza vălului de gânduri negative despre sine. Iar asta le poate determina să se implice într-o serie de comportamente nesănătoase ori să tolereze acțiuni nepotrivite din partea celorlalți. Așa se face că multe soții sau partenere nu-și permit să fie iubite sau rămân alături de bărbați care nu știu sau nu pot să le iubească. Iar relațiile de acest fel ajung să le transforme viața într-un câmp de luptă sau chiar într-un adevărat iad. Mereu mă surprinde să văd cum, într-o lume în care le punem altora atât de ușor eticheta de narcisici, avem totuși atât de puțină iubire față de propria persoană. Aici, responsabilitatea mea în calitate de psihoterapeut relațional este să le ajut pe aceste persoane să-și redobândească ori să-și cultive respectul de sine, să-și conștientizeze nevoile și să îndrăznească să lupte pentru visurile pe care le au. 

12.  Ce părere au bărbații despre machiaj? Preferă femeile naturale?

Bărbaților le place să se mândrească cu partenerele lor, fiindcă atractivitatea femeii pe care o au la braț – mă rog, există și cazuri extreme, de bărbați care ar spune „la mână“ sau „la picioare“ –, imaginea ei se răsfrânge și asupra lor. Drept urmare, ei caută să aibă ca pereche o femeie îngrijită, atrăgătoare și (eventual) alături de care să stârnească invidia bărbaților din jur. Și, aici, un mic retuș din cutie se dovedește bine-venit. E recomandat ca machiajul să nu fie în exces, dar la anumite ocazii e de dorit să nu lipsească. Noi, oamenii, atunci când vine vorba despre contexte speciale – un eveniment festiv sau o cină romantică – suntem destul de atenți la ținută și la accesorii. Iar femeile au, în plus, și responsabilitatea machiajului. Bărbații sunt, de asemenea, destul de pretențioși (ca să nu spun „ambivalenți“): preferă femeile naturale, dar care emană încredere în sine și feminitate. Ei bine, machiajul – așa cum am subliniat anterior – îi poate oferi unei femei o doză de încredere și de feminitate. 

Mulțumesc frumos pentru răspunsuri Gáspár , am aflat informații noi care, cu siguranță, ne vor ajuta pe noi femeile să ne apreciem mai mult, să ne iubim și în același timp să ne redescoperim.

Până data viitoare v-am pupat și vă doresc o primăvară minunată Xo Xo

Photo credit: Sabina Ghiormescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *