Calatorii

Scurta istorie a machiajului

Inainte sa vorbim mai detaliat despre machiaj e bine sa stim cate ceva despre istoria acestuia. Machiajul a facut parte din viata oamenilor inca din antichitate, atat femeile cat si barbatii apelau la diverse tehnici de infrumusetare.

In Egiptul antic machiajul era o arta, Cleopatra a fost prima femeie care s-a ocupat constant de aspectul ei fizic, fiind si detinatoarea primului manual de cosmetologie si a titlului de cea mai frumoasa femeie. In acea perioada se acorda o mare atentie aspectului fizic si in momentul in care o persoana deceda era inmormantata impreuna cu fardurile si ustensilele folosite pe parcursul vietii – va vine sa credeti? In loc de ruj, foloseau creioane pentru a-si nuanta buzele, iar pentru colorarea obrajilor aplicau diverse farduri si pudre pe baza de cinabru, iar pentru gingii mestecau diverse plante, astfel incat sa le ofere culoarea roz. Pentru a-si mentine tenul frumos, egiptenii isi puneau masti facute dintr-un amestec de urina si namol – hmmm… nu cred ca as incerca asta 🙂

Frumoasele Egiptului obisnuiau sa isi prelungeasca machiajul ochilor spre tample, pentru a le da forma migdalei. Atat nobilii cat si sclavii isi pudrau fata si decolteul in culori solare, stralucitoare, cu diferite irizatii.

In Roma antica, cel mai complex si mai celebru machiaj apartinea sotiei imparatului Nero, Poppaea, ea avand nevoie de peste 100 de sclave pentru realizarea acestuia, desi era un machiaj complex era denumit machiaj casnic deoarece ea purta machiaj doar in prezenta imparatului.

Machiajul a evoluat mult de la an la an, de la secol la secol, in secolul XVI era la moda albul si rosul, in urmatorul secol machiajul devine mai discret, prin anii 20 machiajul este caracterizat prin contraste fata alba, ochii mari si o gura mica, abia prin anii 40 machiajul devine pentru prima data natural.

Marilyn Monroe a fost un alt sex simbol care a inspirat si continua sa inspire atat lumea modei cat si lumea artistilor, machiajul ei iconic este purtat si azi de un numar mare de femei, sprancene bine definite, o linie de tus negru pentru a scoate in evidenta ochii, buze rosii si nelipsita alunita pe stanga.

In zilele noastre femeile au invatat ca nu este necesar sa urmeze un anumit trend si aleg sa isi scoata in evidenta trasaturile urmand liniile fetei, au invatat sa foloseasca culori si umbre care sa le puna in valoare. Din fericire acum e mai usor si mai accesibil sa folosim farduri, culori,texturi si produse de calitate care in antichitate lipseau cu desavarsire. In prezent fardurile nu mai sunt daunatoare ci chiar ne ajuta si ne protejeaza pielea, machiajul e mai mult decat un accesoriu sau o pata de culoare pe ten cu ajutorul lui ne exprimam stilul si iesim din anonimat. Desi tendintele se schimba de la sezon la sezon, noi avem posibilitatea sa alegem ceea ce ne place, sa ne inspiram din tendinte si sa le adaptam nevoilor noastre.

Asadar dragelor sa profitam la maxim de ofertele de pe piata.

V-am pupat, o zi cat mai frumoasa xo xo  🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *