Sfaturi

Cum să îți crești încrederea în sine?

Nu sunt suficient de deșteaptă.

Nu sunt suficient de frumoasă.

Nu sunt suficient de interesantă.

Vă sună cunoscut aceste fraze?

Mie personal da, deoarece le folosesc destul de des sau, mai bine zis le foloseam.

În reviste, în online, pe social media vedem femei frumoase, cu o piele frumoasă, înalte, slabe, interesante cu o viață perfectă care ne fac să ne dorim și noi același lucru.

Uneori este mai ușor decât pare deoarece de cele mai multe ori nimeni nu este perfect, nu are viața perfectă însă ne face să credem acest lucru.

Atunci când suntem comparați cu alți mai frumoși, mai buni, mai deștepți ne este greu să avem încredere în noi.

În astfel de momente mie îmi place să apelez la câteva trucuri pentru a mă face să mă simt mai bine și mai ales să am mai multă încredere în mine.

  1. Recurg la machiaj – chiar și puțin anticearcăn, un ruj și un strat de mascara mă ajută să mă simt mai bine instant. Am ajuns la stadiul în care îmi place tenul meu așa imperfect cum este și nu mă simt prost să ies din casă nemachiată însă recunosc că puțin machiaj îmi aduce zâmbetul pe buze. Niciodată nu am avut un ten perfect și nici nu voi avea însă acest lucru nu mă împiedică să fiu fericită și să am în continuare grijă de pielea mea.
  2. Cititul – recunosc că nu citesc atât precum ar trebui însă mă străduiesc să o fac mai des. Cărțile sunt cele care ne ajută să ne îmbogățim vocabularul, să ne plimbăm prin locuri frumoase, locuri de poveste dar ne ajută și să ne deconectăm.
  3. Sport – nu pot spune că sunt mare fană a lui dar câteva minute de exerciții mă fac să mă simt mai bine. Nu am fost genul de persoană care să iubească sportul, nu mă simt energizată după însă psihic mă simt bine după 5-10-15 minute de sport deoarece simt că fac ceva pentru mine și pentru corpul meu. Nu știu dacă voi ajunge vreodată la nivelul avansat în care să am un corp tonifiat însă mă mulțumesc cu un corp sănătos.
  4. Alimentația – una dintre cele mai mari probleme ale noastre atunci când ne uităm pe internet, scrolăm pe Insta sau alte rețele sunt acele femei suple și înalte. Nu cred că trebuie să ne comparăm cu nimeni deoarece fiecare suntem diferiți, avem nevoi și obiceiuri diferite însă ne putem susține și motiva unii pe alții. Dacă mâncăm doar salate nu înseamnă că vom slăbi precum dacă mâncăm doar fast food ne vom îngrășa, echilibrul este undeva la mijloc. Trebuie să alegem acele alimente care ne fac bine dar să ne bucurăm și de o felie de prăjitură atunci când ne dorim fără a ne simți prost ulterior.
  5. Familia, prietenii – sunt de părere că relațiile sociale sunt importante pentru noi dar și pentru psihic. Este mai ușor să găsim soluții atunci când ne consultăm cu cei dragi. Este mai ușor să trecem peste momente dificile când avem alături persoane de încredere. Eu de exemplu de multe ori tind să exagerez atunci când am o problemă și mă simt mai bine când discut cu cineva posibilitățile sau consecințele alegerilor mele.
  6. Învățarea continuă – nu sunt cea mai deșteaptă, cea mai pricepută sau mai isteață însă îmi place mereu să învăț ceva nou. Îmi place să exersez un lucru până îmi iese. Mă simt mai bine atunci când învăț un lucru nou sau atunci când îmi îmbunătățesc aptitudinile. Nimeni nu se naște învățat și nici nu putem spune vreodată că le știm pe toate dar ne putem strădui să ne perfecționăm și să ne creștem încrederea în sine.

Multă vreme mi-am dorit să îmi fac un canal de Youtube dar nu credeam că sunt în stare să învăț un program de editare, nu credeam că sunt suficient de bună pentru a filma, a crea materiale noi și interesante pentru urmăritori dar până la urmă mi-am învins teama și mi-am făcut contul, am deja 151 de clipuri postate și aproape 1000 de urmăritori. Nu credeam că sunt suficient de interesantă pentru a atrage o comunitate de oameni interesați de makeup și skincare pe Insta dar mai am puțin până la 10k.

Eram o persoană retrasă, timidă și introvertită, îmi era greu să vorbesc în public iar acum sunt organizatoare de eveniment și pot vorbi fără probleme în fața persoanelor, desigur încă mai am emoții însă este ceva complet normal.

Nu credeam că sunt capabilă să conduc o afacere dar acum am un salon în Cluj unde mă simt ca acasă și zilnic interacționez cu femei frumoase, deștepte și dispuse să învețe dar și să îi învețe pe alții.

La început totul pare imposibil dar cu pași mici putem să ne creștem încrederea în sine, să ne demonstrăm nouă dar și celor din jur că suntem capabili să ne îndeplinim visele și idealurile.

Este greu, durează mult însă satisfacția la final de zi sau la finalul unui eveniment, unui pas mult așteptat este de nedescris, este un sentiment că putem ajunge până la cer, putem face tot ceea ce ne dorim și putem ajunge până sus. Nu putem aștepta ca cei din jur să aibă încredere în noi și în abilitățile noastre dacă nu o facem noi prima oară.

Încrederea în sine se construiește minut cu minut și zi de zi.

Pe data viitoare XO XO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *