Beauty

Ageless beauty – frumusețea nu are vârstă

În urmă cu doi ani, am simțit pentru prima dată că îmbătrânesc. Îmi amintesc că am vrut să fac ceva și m-a vizitat această senzație ciudată, dar și interesantă, în același timp. Pe moment n-am știut să-mi identific exact trăirea. Abia mai târziu mi-am dat seama că erau primele semne evidente că timpul trece. Cu toate acestea, în mindsetul meu, vârsta este doar un număr și contează mai mult cum ne raportăm la viață decât ceea ce scrie în cartea de identitate.

Acest mod de a privi îmbătrânirea îmi este inspirat și de femeile puternice care se reinventează la 50-60 de ani, care au puterea de a se afirma, chiar dacă se spune că au trecut de prima tinerețe. Îmi imaginez că problema este, apropo de îmbătrânire, cauzată de mesajele care circulă la nivel cultural și care ne fac să credem că, după o anumită vârstă, nu mai putem aștepta decât pensia, boala și moartea. Din păcate, societatea în care trăim uită cât de importante sunt femeile, indiferent de vârstă, și cred că acest fapt trebuie să se schimbe. Multe dintre femei ajung să sufere și să se însingureze, crezând că nu mai sunt importante sau necesare lumii din care fac parte.

Așa cum știți, dacă ați mai citit vreunul dintre articolele lunare pe care le scriu aici, pe Pagina de Psihologie, activitatea mea profesională implică relaționarea cu femei de toate vârstele. Și în urma discuțiilor pe care le port cu ele, atunci când vin la sesiunile regulate de cosmetică sau tratamente faciale, am aflat cât de mult apasă conștiința noastră ceea ce spune societatea despre noi, femeile. Mult prea des, îi lăsăm pe alții să judece în locul nostru. Sau chiar mai rău de atât, să ne dicteze cine suntem și ce avem de făcut.

Șase obiceiuri pentru starea noastră de bine (la nivel fizic și psihic)

Așa cum reiese și din titlul articolului, mi-am propus să abordăm tema „ageless beauty“ sau, mai simplu spus, frumusețea dincolo de vârstă. Cu alte cuvinte, cum putem să ne simțim bine și frumoase, indiferent de anii care se adună în spatele nostru. Iar pentru a trăi magia, vă recomand șapte obiceiuri de bază:

Avem dreptul să ne îngrijim și de noi

Psihologii și experții în cultivarea stării de bine spun că, cu cât începem să avem grijă de noi mai devreme, cu atât o să ne fie mai ușor de-a lungul anilor. Ținând cont de domeniul meu de activitate, vreau să vorbim despre grija față de sănătatea pielii. Iar pentru început, simt nevoia să punctez ceva legat de fetele din generația milenialilor. Văd multe adolescente care investesc sume mari de bani în produse de machiaj (nimic greșit în asta!), însă problema apare atunci când nu conștientizează cât de importantă este rutina de îngrijire a tenului și produsele folosite. Înainte de machiaj, tenul are nevoie să fie pregătit cu produse special create pentru nevoile lui. Acestea sunt cele care ne ajută, de-a lungul anilor, să ne protejăm bariera pielii, să avem un ten luminos, cu cât mai puține riduri și probleme. Prevenția este importantă, însă mai important este să începem să folosim produsele corespunzătoare, indiferent de vârstă. Nu contează că am conștientizat importanța produselor de îngrijire a tenului la 40-50 de ani, este lăudabil că avem curajul să recunoaștem că avem o problemă și să începem să o tratăm. Multe dintre clientele mele, chiar sunt mai tinere decât mine (eu având 36 de ani), îmi spun că se sperie când văd câte un fir de păr alb, un rid apărut „peste noapte“ sau o problemă care indică că a mai trecut un an.

Procesul de îmbătrânire este unul natural. Cu toți trecem prin el: unii mai devreme, alții mai târziu. Însă putem să o facem cu grație și cu o rutină bine stabilită, iar atunci rezultatele nu vor întârzia să apară.

Un secret bine de știut: SPF = BFF

Cel mai bun produs anti-rid pe care-l putem folosi, încă de la o vârstă fragedă, este crema cu protecție solară sau, pe scurt, SPF-ul. Este produsul must have din rutina noastră de dimineață. Acesta merită să fie prezent pe tenul nostru șapte zile din șapte, indiferent de sezon. De aceea, sunt de părere că crema de protecție solară este cea mai bună prietenă a pielii noastre.

Tratamentele faciale sunt o dovadă a iubirii de sine

Dacă alocăm lunar una-două ore pentru a merge la cosmetică, în decurs de câteva luni, tenul nostru începe încet-încet să se schimbe, iar rezultatele vor deveni recompensa principală a consecvenței noastre. O piele mai fermă, mai luminoasă și mai hidratată. Cine nu-și dorește asta? Sunt atât de multe moduri prin care credem că ne exprimăm iubirea de sine: zapând pe social media, butonând pe Netflix, făcând cumpărături online sau dojenindu-ne pentru că nu suntem perfecte. Dar adevărata iubire de sine n-are nicio legătură cu critica sau imperfecțiunea. Iubirea de sine înseamnă să căutăm să ne fie bine!

Anul trecut, am scris pe site-ul meu articolul Și grasă, și urâtă, care este cel mai citit articol publicat vreodată pe site. Și pot să înțeleg de ce: societatea pune o presiune mare pe umerii noști și este destul de dificil să ne simțim bine în pielea noastră atunci când nu ne încadrăm în anumite standarde.

Continuarea o găsiți pe site-ul www.paginadepsihologie.ro locul unde lunar găsiți și un articol scris de mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *