Sfaturi

Viața perfectă din social media. Există ea?

Ce fain că primești produse gratis.

Ce tare toată ziua te pozezi sau faci poze la produse și le mai și primești gratis, ce este dificil în toate astea, nimic.

Sunt 2 dintre cele mai auzite afirmații de către cei care nu știu exact cum stă treaba cu social media și cu crearea de conținut.

Din fericire eu sunt de ambele părți, consum social media dar și produs și pe lângă acestea am și un business propriu unde folosesc social media pentru promovare.

Azi vreau să îți împărtășesc puțin despre experiența mea din online și mai ales cu colaborările acestea gratis dar și cum percepe lumea ceea ce fac.

Undeva prin 2015 a început aventura mea în online. Pe atunci doar visam să ajung unde sunt azi. Postam de plăcere deoarece mă bucuram să am cu cine împărtăși pasiunea mea pentru makeup. O perioadă de 2-3 ani nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Mă bucuram de fiecare like dar în același timp eram invidioasă pe cele care aveau colaborări, care aveau o viață perfectă așa cum se vede în exterior.

Odată ce am ajuns să obțin colaborări la început barter mi-am dat seama că nimic nu este pe gratis. Nu îi pot scrie unui brand că vreau și eu un pachet de la ei dacă înainte de acest lucru nu am o comunitate strânsă care nu este ușor de obținut organic. Recunosc că la început am trimis multe mail-uri către branduri pentru a obține colaborări și a fost mult mai greu decât anticipam. De multe ori mail-urile nu ajung la persoana potrivită sau nu sunt eu potrivită pentru acel brand.

Cu puțină răbdare și perseverență am reușit să obțin și primele colaborări și să primesc pachete de PR dar acestea nu sunt chiar pe gratis. Pentru a putea continua o colaborare cu un brand și a primii de la ei câte un pachet atunci când lansează produse noi trebuie ca eu să promovez produsele primite.

Să împărtășesc cu tine sau cu cei care mă urmăresc pe social media, trebuie să ajut brandul să își promoveze produsul.

După cum observi produsele nu sunt chiar gratis, este nevoie de puțină muncă pentru ele iar pentru a putea ajunge să am colaborări a fost nevoie de multă muncă, ceva ani de promovare gratuită dar mai ales de aparatură. Nu este nevoie de aparat foto dslr sau ceva profi dar totuși un telefon bunicel care să facă poze faine costă destul de mult.

Acum că ți-am împărtășit pe scurt povestea mea cu parteneriatele hai să îți spun ceva și despre viața aceasta perfectă pe care poate o vezi la mine sau la alte persoane din industrie.

NU există 

De-a lungul anilor am avut ocazia să vorbesc și să cunosc multe persoane din domeniu care pe social media părea că au o viață perfectă dar mi-am dat seama că nu este așa.

În spatele ecranelor fiecare avem o viață dar mai ales avem probleme. Probleme persoanele, profesionale care de multe ori alegem să nu le împărtășim cu cei care ne urmăresc din frica de a fi criticați, de a fi judecați sau pentru că nu ne dorim compătimire.

De când activez eu în online nu am povestit niciodată problemele mele deoarece viața mea personală este doar a mea iar ceea ce postez pe social media este despre beauty, fashion și lifestyle nu despre probleme.

Atunci când am o problemă și intru pe social media vreau să văd clipuri, postări care să mă facă să uit de problemele mele, să mă deconectez de ele, nu vreau să mă întristez și mai mult văzând problemele altora, de acea am ales ca ale mele să nu fie publice.

Probleme de sănătate, probleme de cuplu, financiare sau profesionale toate se întâmplă înafara camerei și sunt doar ale mele. Vreau ca cei care mă urmăresc să învețe ceva din ceea ce postez, să fie inspirate, să uite de probleme.

Chiar și acele persoane care au un trup perfect, o familie, un business, multe colaborări pe lângă toate acestea au și probleme pe care aleg să nu le mediatizeze.

Ce vreau ca tu să reții din articolul de azi este că:

  • fiecare colaborare implică multă muncă behind the scene, inspirație pentru postări, ajutor pentru realizarea materialelor
  • este un job complet la fel ca oricare altul dar de multe ori lucrul durează 24 din 24, nu doar 9-17 ca majoritatea
  • nu există perfecțiune
  • este greu deoarece nu există o fișă a postului unde să ai menționat ce și cum să faci de la colaborări la taxe de plătit și branduri de cucerit
  • nimic nu este gratis și nici ușor, poate munca nu este un fizică dar implică multă planificare, inspirație, învățare
  • veniturile nu sunt fixe lunar, totul depinde de campanii și de colaborări nu ai sumă fixă pe care te poți baza

Știu că din exterior totul pare simplu și ușor dar nu este așa. Am ocazia de a fi în calitate de creator de conținut, în locul brandului deoarece am un business pe care trebuie să îl promovez dar pe lângă toate acestea mai organizez și evenimente pentru creatori de conținut dar și antreprenoare. Mă bucur că pot avea o viziune de ansamblu, pot învăța și observa mai bine toată această umbrelă mare și diversă care se numește social media.

Acum că am povestit puțin ce înseamnă social media merg să îmi termin treaba și să postez acest articol pentru voi.

XO

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *