Sfaturi

Presiunea socială și nevoia de a fi mereu în trend

Sunt curioasă pe voi cât de mult vă interesează trendurile, cât de des le urmați?

Am avut o perioadă de câțiva ani în care de fiecare dată când apărea ceva nou îl cumpăram mai ales dacă era pe gustul meu. Când erau reduceri dădeam comenzi peste comenzi sau mergeam în magazine pentru a achiziționa cât mai multe produse. Unele rămâneau cu etichetă chiar și după câteva luni deoarece aveau preț mic și nu mai voiam să îmi bat capul cu returul dar nici nu îmi plăceau atât de mult încât să le port. Mai era și partea cu poate o să am nevoie la un moment dat.

Atunci când ai o copilărie cu lipsuri și ajungi ca adult să îți permiți mai multe lucruri uneori tinzi să exagerezi și să cumperi în exces, asta am fost eu.

Am ajuns în punctul în care nu prea puteam să îmi combin hainele între ele deoarece nu se potriveau unele cu altele și nu conștientizam importanța acestui aspect atunci când le cumpăram. Îmi doream să am cât mai multe și atât.

Adoram imprimeurile și hainele colorate dar nu îmi dădeam seama că uneori mă limitam singură deoarece erau greu de asortat și se demodau ușor.

Nu am fost niciodată adepta trendurilor 100%, aleg din fiecare ceea ce îmi place dar ele fiind atât de trecătoare de multe ori purtam doar 1-2 ori o piesă vestimentară și renunțam la ea.

Anul trecut a fost anul în care mi-am dat seama cu adevărat care este stilul meu vestimentar, prefer piesele mai clasice, în nuanțe mai neutre, în sezonul cald aleg și piese mai vesele dar aleg să stau deoparte de printuri. Acum cumpăr o piesă cu model sau print doar dacă îmi place extrem de mult.

Și cumpărăturile au început să se rărească, prefer să investesc într-o piesă mai clasică, poate mai scumpă dar care știu că o voi purta mai mult timp de acum încolo.

Nu mai simt nevoia să cumpăr doar pentru că este la modă, o poartă x sau y sau ca să o etalez pe social media. Simțeam că dacă nu port mereu ceva nou, dacă nu sunt în rând cu tendințele voi fi criticată de cei din jur. Fiind mereu prezentă pe social media simțeam o presiune de a fi în trend.

Acum la 36 de ani mi-am dat seama că toate acestea erau doar în capul meu.

Da, există presiunea de a fi la modă, ești criticată dacă porți des o piesă vestimentară, dacă nu ai cele mai noi lansări, însă cei care te critică o vor face indiferent ce ai face. Sunt persoane care simt bine atunci când critică pe cineva deoarece așa sunt ele.

Stilul meu, hainele mele ar trebui să mă reprezinte pe mine, dacă eu vreau să port zilnic aceeași ținută nu ar trebui să îi intereseze pe cei din jur. Prefer să mă simt bine eu cu mine, cu stilul meu decât să fiu pe placul celorlalți.

În continuare cumpăr piese în trend dar o fac deoarece sunt pe stilul meu, le pot combina cu ceea ce am deja în garderobă și le pot purta și peste ani. Sunt mai atentă la ceea ce cumpăr, aleg să cheltui banii la reduceri doar dacă chiar am nevoie de piesele respective și să îmi fac mai des curat în garderobă pentru a vedea care sunt piesele care îmi lipsesc și am nevoie să le cumpăr.

În ziua de azi este foarte ușor să fii atras în acest cerc vicios de a cheltuii tot mai mult, de a concura cu alții deoarece vedem zilnic lansări noi și persoane care le cumpără.

Cel mai important sfat pe care mi-l dau de fiecare dată este să mă gândesc de 2 ori dacă am nevoie de acea haină, să analizez și să o combin în mintea mea cu cât mai multe haine din garderobă înainte de o achiziționa și să nu mă mai compar cu alții.

Acum prefer să mă inspir de la alții și să găsesc în garderobă acele piese în primul rând nu să dau fuga repede la magazin pentru a le achiziționa.

Odată la 3 luni fac curat în garderobă, donez ceea ce nu mai port sau nu îmi mai place și arunc ceea ce este prea uzat. Astfel observ mai bine hainele pe care le am și pot face ținute noi cu ceea ce rămâne.

Sunt online aproape 24 din 24 și știu cât de tentant este să te compari cu alții, să crezi că viața lor este perfectă, au job-ul ideal, relația perfectă dar uneori totul este doar o iluzie.

Cel mai bine este să ne comparăm doar cu noi înșine, cu noi cei de anul trecut, de acum 1 săptămână, de ieri și să ne focusăm pe ceea ce ne dorim cu adevărat fără a tinde mereu spre un ideal văzut în online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *