Crema nu se absoarbe bine în piele. Fondul de ten nu arată bine. Piele ternă și lipsită de vitalitate.
Cred că vă sunt cunoscute afirmațiile de mai sus. Dacă da atunci tenul vostru are nevoie de exfoliere, asap (cât mai repede)
Unele persoane apelează în exces pe când altele refuză complet să își exfolieze tenul, nici una dintre cele două variante nu este benefică tenului.
Dar înainte de a discuta despre exfoliere, ce produse folosim și cât de des apelăm la ele hai să vedem de câte feluri sunt aceste produse.
Exfolierea este o tehnică prin care sunt îndepărtate celulele moarte de la suprafața stratului exterior al pielii. Eliminând acest strat acumulat, tenul devine mai luminos, mai fin și mai curat.
Aceasta este de 2 feluri:
- mecanică – se realizează cu ajutorul produselor care conțin particule abrazive sau a unor ustensile
- chimică – se realizează cu ajutorul produselor care conțin acizi
Cele mai cunoscute produse produse de exfoliere chimică sunt cele care conțin AHA și BHA.
Acidul glicolic, mandelic și cel lactic fac parte din categoria acizilor AHA. Acționează la suprafața pielii. Benefic pentru lupta împotriva ridurilor, piele ternă și deshidratare.
Acidul salicilic face parte din categoria acizilor BHA. Acționează la suprafața pielii dar și în interiorul porilor. Benefic în lupta împotriva acneei, pori măriți și piele cu rugozități.
Desigur sunt foarte multe produse care conțin acizi din aceste categorii însă aceștia sunt cei mai cunoscuți.
Tipul de produs sau tehnica de exfoliere se alege și în funcție de tipul de ten.
Pentru un ten sensibil se recomandă o exfoliere mecanică blândă cu un produs care conține particule mici sau un exfoliant enzimatic. Mișcările cu care se aplică exfoliantul cu particule abrazive trebuie să fie lente și ușoare pentru a nu irita tenul.
Din categoria exfolierii mecanice face parte și procedura de microdermoabraziune dar și cea de hidrodermoabraziune. Cea din urmă se poate face pe bază de apă dar și pe bază de acizi, pe bază de acizi se transformă din procedură mecanică în una chimică.
Eu la salon am 2 produse pentru exfoliere pe care le folosesc înainte de fiecare tratament, un produs cu particule abrazive și un exfoliant enzimatic (exfolienat de tip chimic) pe care îl folosesc pentru clientele cu ten sensibil. Ca procedură am aparatul pentru hidrodermoabraziune.
Pe lângă produsul de exfoliere ales trebuie să ținem cont și de frecvența cu care apelăm la aceste produse.
Tenul sensibil – 1 dată pe săptămână sau de 2 ori pe lună, nu mai rar de atât.
Ten normal/mixt – 1 dată pe săptămână
Ten gras – de 2 ori pe săptămână.
Pentru persoanele care au acnee activă este indicat să evite produsele care conțin particule abrazive sau ustensilele abrazive deoarece pot sparge pustulele și este posibil ca acneea să se răspândească și în alte zone. Exfolierea ajută și la îndepărtarea petelor post acneice.
Este important ca după fiecare exfoliere să vă hidratați bine tenul iar dacă alegeți o exfoliere chimică să folosiți obligatoriu SPF pe parcursul zilei pentru a evita arsurile solare.
Desigur putem să apelăm și la produse de exfoliere home made însă din experiență vă spun că uneori fac mai mult rău decât bine. Am apelat și eu în adolescență la astfel de tratamente făcute acasă și ingrediente compuse de mine însă pielea tenului este sensibilă și mai subțire decât cea de pe corp și uneori am avut rezultate dezastruoase. Pentru corp o exfoliere cu cafea și ulei de măsline este benefică însă pentru ten este prea abrazivă și ușor iritantă.
Dacă mai aveți alte întrebări despre exfoliere sau produse le aștept cu drag.
Până data viitoare aș vrea să știu voi cât de des vă exfoliați tenul și ce produse folosiți?
Zile cu soare și voie bună XO XO
1 thoughts on “Exfolierea tenului, tipuri de produs și frecvența de utilizare”